BUDO NOVOVIĆ   BITLSI SVIRALI KOD SPOMENIKA STEVANU FILIPOVIĆU

 


BITLSI SVIRALI KOD SPOMENIKA STEVANU FILIPOVIĆU

U Centru za kulturu Valjeva otvorena izložba zanimljivih i iznenađujućih fotomontaža o navodnom boravku ‘’liverpulskih buba’’ u gradu na Kolubari
Zvuči skoro neverovatno, ali legendarni ‘’Bitlsi’’ su od 1963. do 1969. godine, više puta boravili u Valjevu. Glavni krivac za te njihove dolaske u grad na Kolubari bio je Dž0rdž Harison, čija baba vodi poreklo iz valjevskog sela Sandalj. Inače, omiljena mesta na kojim asu ‘’bube’’ iz Liverpula volele da poziraju fotografima bila je Markova stolica i brdo Vidrak na kome se nalazi monumentalni spomenik narodnom heroju Stevanu Filipoviću, koji je više decenija bio simbol grada. Kada su želeli nešto da prezalogaje, onda su na njihovom meniju bili neizbežni valjevski duvan čvarci.
Ovako bi u najkraćem mogla da se opiše nesvakidašnja izložba atraktivnih fotomontaža upriličena u valjevskom Centru za kulturu, a povodom obeležavanja pola veka od nastanka legendarnih ‘Bitlsa? (prvi singl ‘’Love Me Do00 obeležili su 5. oktobra 1962). Ovaj događaj, bolje reči performans istovremeno je priređen i povodom 8. decembra (tog datuma 1980, ubijen je Džon Lenon, vođa grupe).
Jedan od najvećih fanova legendarnih ‘’liverpulskih buba’’, valjevski preduzetnik Slavan Batočanin, zajedno za akademskim slikarom Zoranom Mujbegovićem, osmislio je izložbu koju čine 28 fotografija srednjeg i većeg formata u kolor i crno – beloj tehnici. Tako članovi jednog od najznačajnijih bendova u istoriji rokenrol muzike možemo da vidimo na svim značajnim mestima u Valjevu. Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star, prema prizorima na fotografijama, u vreme njihove velike popularnosti, uživali su u gradu na Kolubari, kao kod svoje kuće. Inače, uz foto – izložbu slušala se muzika ‘’Bitlsa’’, a kao logistika ‘’bube’’ su se na zanimljiv način uklopili i na svim značajnijim suvenirima iz ovog grada, od liciderskih srca preko satova do privezaka i magneta za frižidere. Nude se za razmenu, ali prodaju i ploče i albumi ovog čuvenog sastava.
- Moj prijatelj Zoran Mujbegović i ja za nekoliko minuta smo se dogovorili na koji način je najprikladnije da grad Valjevo obeleži pola veka ‘’Bitlsa’’. Mislim da smo našli pravo rešenje koje omogućava da se narednih godina dograđuje sa još više mašte i ukusa. Šta na sve ovo reći uz činjenicu da su ‘’Bitlsi’’ celog života i radnog veka propagirali ljubav među ljudima i zalagali se za mir u svetu. Toga nam i danas treba mnogo, - kaže Batočanin, najavljujući da ova vrsta performansa treba da preraste u tradiciju Valjeva.
Sa njim se slože i Zoran Mujbegović koji je tehnički osmislio zanimljive fotografije, naglašavajući, da ova priča ima pored memorijalne i drugu stranu, a to je promovisanje Valjeva, kao dobrog mesta za život i rad. ‘’Bitlsi’’ su, kako veli naš sagovornik, u promociji grada priskočili u pomoć saksofonisti Jovanu Naljokoviću, Milanu Đurđeviću, vođi  benda ‘’Neverne bebe’’, Mikiju Jevremoviću i drugim poznatim muzičarima sa korenima iz ovog kraja.
Budo Novović