MARIJA PETROVIĆ MARKOVIĆ   TRI DANA BITLSA

 


BITLSI KAO VALJEVCI
Muzički dani posvećeni Bitlsima u Valjevu počinju večeras u 19 časova, u kafeu „Avantura“ u Kući istraživača, koncertom valjevskih bendova, koj će na svoj način izvesti „evergrin“ muziku popularnih „Buba iz Liverpula“. Nastupaće Lazar Avramović&Prijatelji, Pilot Blues Band, Jana&Đurđa,
Ovaj jedinstveni muzički događaj pod nazivom „BitlVAnija“ trajaće tri dana i održaće se pored „Avanture“ na još dve lokacije. Galerija Narodnog muzeja i Centar za kulturu ugostiće poznate muzičare i horove, pa će tako u petak i subotu publika moći da uživa u nastupima Dejana Cukića, Ljube Ninkovića, „The Bestbeat-a“, kao jednog od najboljih „tribjut“ bendova , u programu su i Jela Chello i valjevski horovi „Vakapela“ i „Adelina“.Blue Train, Ivan&Siniša i Džimi&Dejan.

Okosnicu ovogodišnjim valjevskim danima muzike Bitlsa, čini zanimljiva izložba „artefakata“, koji govore o boravku „Buba“ na području sela Sandalj i na teritoriji našeg grada u periodu od 1963. do 1967. godine. Autor ove izložbe, koja će biti upriličena večeras u kafeu „Avantura“ je Zoran Mujbegović. Biće predstavljeno ukupno 6 velikih kutija sa predmetima, koji su navodno pripadali „Bitlsima“ i koji su svojevrsna vrsta „dokaza“ njihovog boravka na ovim prostorima.
Prema rečima Mujbegovića, od stotinak predmeta četiri su u Valjevu i nalaze se u vlasništvu naših sugrađana. U kutijama se između ostalih „artefakata“ nalazi jakna Džona Lenona, kaiš sa šnalom u obliku jabuke, penkala i leva potpetica čizme Pola Mekartnija, crne kožne rukavice Džordža Harisona, bordo mašna, igla za kragnu na košuljii i ručni sat koji su pripadali Ringo Staru i dr.
Svaka kutija ima svoju priču, a svaki predmet u tim kutijama priča svoje uspomene. Pored užive prezentacije prve večeri BitlVAnije, celokupna storija o predmetima i kako su završili u rukama pojedinih Valjevaca predstvaljena je na svojstven, dopadljiv i vrlo imagitivan način u katalogu koji prati ovaj trodnevni događaj posvećen Bitlsima. Posebnu kutiju čine fotografije kuće u selu Sandalj nadomak Valjeva, u kojoj su „liverpulski čupavci“ boravili prilikom svoje posete našem kraju.
Druge večeri, u petak 9. decembra, BitlVAnija se seli u galeriju Narodnog muzeja, kada će nastupati Jela Chello i dva  valjevska hora – „Vakapela“, pod upravom Božane Divac i „Adalina“ kojom rukovodi Nikolina Ninić. Finalno veče, koje je us ubotu 10. decembra, rezervisano je za koncert Dejana Cukića, Ljube Ninkovića iz grupe “S vremena na vreme” i The Bestbeat-a, jednog od najboljih „tribjut“ bendova.
Pored Zorana Mujbegovića, glavni „krivac“ ovog muzičkog koncepta posvećenog „Bubama“ je veliki obožavalac Bitlsa, naš sugrađanin Slavan Batoćanin, koji veruje da će ovaj događaj prerasti u svojevrstan festival, jer je već treću godinu, koliko postoji, izuzetno posećen, medijski propraćen, programski kvalitetan, a pritom besplatan za sve ljubitelje ove, i dan danas, planetarno popularne engleske Rock’n’Roll grupe.
Marija Petrović Marković