BRANKO PUZOVIĆ   DAO PEČAT FILMU

 


DAO PEČAT FILMU

"Maratonci trče počasni krug", "Varljivo leto '68", "Sezona mira u Parizu", "Dorotej", "Idemo dalje", "Poseban tretman", "Visoki napon", "Neka druga žena" - samo su neki od filmova za koje je plakat uradio akademski slikar Zoran Mujbegović Muja, Beograđanin koji nekoliko godina živi i stvara u Valjevu. Film "Lager Niš" dobio je priznanje Oskar za najbolji plakat, u čijem je stvaranju Mujbegović učestvovao.Sa Mirkom Beokovićem, Radom Markovićem i Đorđem Živkovićem, priseća se, u tadašnjem "Jugoslavijafilmu", u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka, uradio je više od stotinu plakata za domaće i strane filmove. Na filmskom festivalu u Kanu njih četvorica su, veli, svojevremeno osvojili prvu nagradu za najbolje uređen distributerski štand.

U vreme kad se masovno išlo u bioskope, plakat je bio lična karta filma, jedini način da se gledaoci upoznaju sa sadržajem, glumcima - kaže Mujbegović. - Pogotovo, jer se filmovi u to vreme nisu reklamirali na televiziji. Zato je plakat istovremeno morao da bude svojevrsno umetničko delo i reklama za film. Da bi plakat bio dobar, sem razgovora s rediteljem, gledali smo filmove još u montaži, kako bismo što bolje shvatili suštinu, radnju...

Priseća se Mujbegović da je tadašnja tehnika prilično sputavala, jer je sve moralo da se radi ručno, dugo, mukotrpno i precizno. Danas, kompjuter sve obavi za - tren.

Kad smo radili plakat za čuvene "Maratonce" Slobodana Šijana, mnogo vremena smo izgubili dok smo portrete Topalovića smestili u zlatne ramove - kaže Mujbegović. - Najduže smo, ipak, kreirali plakat za film "Dorotej" Zdravka Velimirovića, koji je bio veoma zahtevan. Za taj plakat, morali smo da pronađemo cvet iris, pa da ga fotografišemo na koplju pobodenom u zemlju. Opet, u dve reči dogovorili smo se sa rediteljem Zdravom Šotrom oko plakata za film "Idemo dalje". Plakat za taj film za mene je možda najbolji koji smo uradili.

Ekipa u kojoj je bio Mujbegović dobila je na Kanskom festivalu, osamdesetih godina prošlog veka, ponudu jedne producentske kuće da odu u Ameriku, rade filmske plakate, ali su - bez razmišljanja odbili. U to vreme, ističe, veoma su lepo živeli u tadašnjoj Jugoslaviji i Beogradu od izrade filmskih plakata, da im nije padalo na pamet da odu preko bare.

Za tu producentsku kuću iz Amerike uradili smo nekoliko filmskih plakata, dobro zaradili
- kaže Muja.

Međutim, saradnja se nije nastavila, jer u to vreme nije bilo današnjih komunikacija, interneta, pa se sve sporo odvijalo i to producentima nije odgovaralo.

Mujbegović se bavio i dokumentarnim i crtanim filmom, pisao i izdavao knjige. Otisnuo se i u arhitekturu i urbanizam, osvojio devet prvih nagrada na konkursima iz tih oblasti. Ima i petnaestak objavljenih studija iz urbanizma.

Kad sam studirao slikarstvo, nisam ni pomišljao da ću se baviti kreiranjem filmskih plakata
- kaže Mujbegović.

KANDILO ZA "MARATONCE" - Za premijeru filma "Maratonci trče počasni krug" izlog na ulazu u tadašnji beogradski bioskop "Kozara" opremili smo sa sijaset pogrebnih rekvizita - kaže Mujbegović. - Naravno, središnje mesto zauzimali su čuveni portreti svih Topalovića u zlatnim ramovima, kakvi se nalaze i na filmskom plakatu. Sećam se, narod se danima tiskao da vidi neobičnu postavku u izlogu "Kozare", u kojoj su bile i krstače, kandila, fenjeri za sveće... Sve u znaku Topalovića i njihovog "Dugog konačišta".
Branko Puzović