BRANKO PUZOVIĆ   IZLOŽBA NEOBIČNIH FOTOMONTAŽA

 


THE BEATLES JELI DUVAN - ČVARKE
BABA DŽORDŽA HARISONA POREKLOM IZ SANDALJA?

U Centru za kulturu grada na Kolubari izložene atraktivne foto-montaže akademskog slikara Zorana Mujbegovića

VALjEVO - Najnovija izložba u Centru za kulturu grada na Kolubari sasvim je u duhu nadaleko poznate valjevske podvale! Izloženo je, naime, mnoštvo fotografija čuvenih „Bitlsa“ - u „poseti“ Valjevu - a, zapravo, reč je o atraktivnim foto-montažama akademskog slikara Zorana Mujbegovića.
Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star kao da su zaista šetali starom valjevskom trgovačkom čaršijom Tešnjar, vozili bicikle pored hotela „Grand“, svirali na platou kod Kule Nenadovića, kupali se na bazenu u Petnici... ili se odmarali ispod spomenika Stevanu Filipoviću na Vidraku, te bili na „Džez festu“. Čak su, ako je verovati postavci, degustirali čvarke i pečeno prase, uz „valjevsko pivo“, na obali reke Kolubare...
- Svet obeležava pet decenija „Bitlsa“, pa sam prijatelju, slikaru Zoranu Mujbegoviću, predložio da se i mi pridružimo - kaže Slavan Batočanin, preduzetnik iz Valjeva. - Isprva smo hteli da prikažemo izmišljeni boravak popularnih „čupavaca“ u Srbiji, ali smo se na kraju ograničili na Valjevo, pa je tako nastalo 28 fotomontaža.
Fotografije, koje je Mujbegović malo „doterao“, na poseban način „potvrđuju“ da su „bube“ - od 1963. do 1969. - više puta boravile u gradu na Kolubari. U katalogu, inače, piše da ima osnova i za pretpostavku da je baba Džordža Harisona poreklom iz ovdašnjeg sela Sandalj!
Branko Puzović