BRANKO PUZOVIĆ   PLAKATIMA PRIČA O METALCU

 


PLAKATIMA PRIČA O METALCU

Zoran Mujbegović na originalan način reklamira utakmice valjevskog kluba. Uz najavu mečeva, njegovi radovi prikazuju i aktuelna klupska zbivanja.

Akademski slikar Zoran Mujbegović, kako kaže Beograđanin na privremenom životu i radu u Valjevu, već treću sezonu verne navijače ovdašnjeg Košarkaškog kluba Metalac Koteksa, člana Superlige, "časti" originalnim plakatima kojima najavljuje utakmice. Čudesni plakati, sem toga, prikazuju aktuelne događaje u klubu, a Mujbegović umetnički daje svoje viđenje predstojećih mečeva Metalac Koteksa.Do sada je načinio više od stotinu plakata koji su pravi hit na internetu gde ih, na valjevskim portalima, objavljuje. Za tili čas, plakati budu rašireni na "Fejsbuku" i drugim društvenim mrežama, a njihov sadržaj po pravilu izaziva brojne "lajkove", reagovanja i komentare..

Za mene je košarka oduvek bila više od igre - objašnjava Mujbegović. - Kroz nju posmatram društvo, odnose među ljudima, pravim analogije na aktuelne, ili ranije događaje. S pažnjom, zato, pratim sve utakmice kluba s Kolubare, najavljujem ih na svoj način, komentarišući slikom.

Tako je utakmicu protiv ekipe Vojvodine u Novom Sadu predstavio igračem Metalac Koteksa koji hoda kroz nepregledno polje lala, s vetrenjačom u pozadini. Pritom, naravno, igrač valjevskog kluba u ruci je držao ubran buket ovog cveća. Opet, na plakatu za utakmicu sa OKK Beogradom, prikazao je trenere dva kluba koji bacaju kockice. Nedavni meč sa FMP-om najavio je plakatom na kom je bacan novčić, sa slikama braće Đukanović - Duška i Boška, koji su alfa i omega kluba. To zato, jer je Duško upravo tada podneo ostavku na funkciju predsednika Metalac Koteksa...

Svaki plakat predstavlja zasebnu priču o nekom aktuelnom trenutku kluba, poput dolaska novog trenera, ili ostavke predsednika - kaže Mujbegović.
Na nekom, recimo, prikazao sam dva trenera, jer će predstojeća utakmica biti karakteristična po tome što će oni odmeravati taktiku i umeće vođenja igre. Najviše vremena potrošim dok smislim ideju, a plakat, zahvaljujući kompjuteru i savremenoj tehnologiji, uradim za par sati.

Mnogi plakati izašli iz njegove radionice, veli Mujbegović, neretko su izazivali reakcije, uglavnom trenera, ili rukovodstva kluba, ali nikad igrača! Često su idejna rešenja njegovih najava utakmica Metalac Koteksa bili i predmet žučnih rasprava na internet-forumima.

Nije bez razloga rečeno da slika govori hiljadu reči, otud i toliko komentara i reagovanja na moje plakate - kaže Mujbegović.
Branko Puzović