RTCG   KRTOLJSKA ENCIKLOPEDIJA DUHOVNOSTI

 


KRTOLJSKA ENCIKLOPEDIJA DUHOVNOSTI

Kako je saopšteno iz PR agencija Luštice Divelopment-a, knjigom je na na encikopledijski način, romanesknim dokumentarizmom na ćirilici i latinici, predstavljena etnologija, duhovnost i tradicija tog područja, kao i priče o stvarnim ličnostima i događajima.
U saopštenju se kaže da je promocija knjige, čiji je izdavač Matica Boke, organizovana u okviru literarnog programa međunarodnog pozorišnog festivala "Purgatorije".
Knjiga u dva toma štampana je u 700 primjeraka, uz finansijsku podršku Luštica Bay-a i Opštine Tivat.
Kako je kazala izvršna menadžerka u marketingu te kompanije, Slavica Milić, Luštica Bay, kao projekat koji donosi preobrazbu tog područja, kompaniji nameće odgovornost i obavezu očuvanja i zaštite istorijskih vrijednosti, kulturoloških dobara, specifičnosti i jezičkih osobenosti tog kraja.
"Podrškom projektima koje doprinose ovom cilju, naša kompanija želi da skrene pažnju na važnost da se sačuvaju od zaborava temelji na kojima su ovdje građeni život i kultura. Tako smo pomogli i objavljivanje knjige Zorana Mujbegovića", saopštila je Milić.
Ona je dodala da je izdavački poduhvat realizovan u ponovljenoj saradnji sa nevladinom organizacijom "Matica Boke", sa kojom su prošle godine štampali monografiju "Tivatski slikari".
Predsjednik Upravnog odbora "Matica Boke", Željko Komnenović, naveo je da knjiga ima više slojeva, a njen autor, koji je akademski slikar, dizajner, urbanista, ugostitelj, astrolog i izdavač, objedinio je u knjizi sjećanja na odrastanje u Bjelilima, prenoseći priče o krtoljskim običajima, kapetanima, ribanju, bokeljskim brodskim linijama i brodovima.

"Zanimljiv je taj koncept spoja starog i novog, priče Zorana Mujbegovića o starim Krtolima, koji žive u sjećanjima, i novih Krtola, modernih Krtola, o kojima će neki naredni Mujbegović pisati. Knjiga se može čitati kao arhivska građa ili kao roman. Ubjeđen sam da će ova knjiga naći mjesto na policama svake porodice u Krtolima", istakao je Komnenović.
Prema njegovim riječima, knjiga donosi i zaboravljene običaje, recepte, crteže i rječnik krtoljskih izraz.
Akademski slikar, Vaso Stanjević, ukazao je da knjiga opisuje mjesta Bjelila, Gošići, Kostići, Radovići i Krtoli.
"U tome krugu vrtio se sav naš svijet, svakog ljeta, kada bi ovo područje vrvilo od onih koji je život odveo iz rodnog mjesta, ali bi mu se u topla ljeta vraćali. Ova knjiga nekako čini pogled u natrag, ali u stvari Zoranova misao nosi poruku - Ne gledajte natrag, tamo ste već bili", rekao je Stanjević.
Mujbegović je kazao da je "Liber De Delila" skup različitih djelova istorije, tradicije, kulture i običaja naselja Krtoli na poluostvu Luštica u Boki Kotorskoj, upetljanih u pripovijesti koje su se cio njegov život slagale i taložile u njegovom biću.
"Pa se samim tim može reći da su autori knjige više osoba, a da sam ja uspio da sve to objedinim u jedan rukopis", objasnio je Mujbegović.
Kako je kazao, knjiga je objedinila i originalne zapise i dokumenta sa pričama i krtoljskom fantazmagorijom.
"Ovo je ciklična knjiga. Jednostavno bilo je lijepo biti u Krtolima. Ima još materijala za tri takve knjige. Ali, mnogo bi bilo", zaključio je Mujbegović.
RTCG