SLOBODAN ĆIRIĆ   OD BITLSA DO VALJEVSKE PODVALE

 


OD BITLSA DO VALJEVSKE PODVALE

Valjevska podvala ne bi bila to što jeste kad dovitljivi Valjevci ne bi i od svetske atrakcije kakva su bili „Bitlsi” napravili performans na kojem bi im i baron Minhauzen pozavideo! Slavoljub Slavan Batoćanin, ovdašnji preduzetnik i veliki obožavalac čuvenih „liverpulskih buba”, zajedno sa svojim prijateljem akademskim slikarom Zoranom Mujbegovićem, već treću godinu zaredom u gradu na Kolubari osmišljava manifestaciju „BitlVAnija”, čija okosnica je stvarna muzika legendarnih „Bitlsa”, ali svaki put uz neki „iščašeni” dodatak koji je plod mašte autora.
Prve godine to je bila izložba foto-montaža o navodnom boravku „Bitlsa” u Valjevu, na kojoj su se čuveni čupavci mogli videti kako prelaze ulicu u staroj gradskoj čaršiji Tešnjaru ili se baškare u podnožju spomenika Stevanu Filipoviću na brdu Vidrak. Drugu „BitlVAniju”, prošle godine, obeležila je izložba slika valjevskih umetnika koji su napravili svoja viđenja naslovnih strana albuma slavnog benda.
Glavna atrakcija ovogodišnje, treće „BitlVAnije” biće izložba „artefakata”, „dokaza” da su „Bitlsi” u periodu od 1963. do 1967. godine, uz „verovatnoću” da je sve trajalo i do 1969. godine, više puta boravili u valjevskom selu Sandalj!? „Istraživanjima” na terenu tvorci ovog art performansa otkrili su kuću gde su u seoskom turizmu uživali Makartni, Lenon, Harison i Star. I ne samo to, od „pouzdanih” ljudi došli su do kofera sa čitavim nizom predmeta koje su momci iz Liverpula ostavili prilikom boravka u Sandalju. I tako će u režiji valjevskih Minhauzena publika od sutra u Istraživačkoj kući, sedištu Mladih istraživača Valjeva, moći da vidi izložbu na kojoj će biti predstavljene kravate, leptir-mašne, dugmad za manžetne koje su nosili članovi najslavnijeg benda u istoriji popularne muzike.
Tu će se naći i naočare, „lenonke” naravno, upaljač, a posebna atrakcija biće jakna koju je Džon Lenon nosio na snimanju omota za album „Rubber Soul”. Ne bi trebalo zaboraviti, podsećaju autori izložbe, ni potpeticu sa čizme ser Pola Makartnija koju je popravljao valjevski obućar sa stare autobuske stanice. Svi izložbeni eksponati su tako dobro pripremljeni i uverljivi, kao da su stvarno pripadali „Bitlsima”, najavljuju Batoćanin i Mujbegović.
Uz svu ovu maštovitu papazjaniju, organizatori su i za ovu treću „BitlVAniju” pripremili i nešto stvarno – dobru muziku.
Odmah nakon otvaranja manifestacije u Istraživačkoj kući i kafeu „Avantura” sutra nastupaju valjevski bendovi koji će izvoditi muziku „Bitlsa”. Sledeće muzičko veče odvijaće se u kamernoj atmosferi galerije valjevskog Narodnog muzeja gde će se, takođe muzikom „liverpulskih buba”, predstaviti horovi „Adelina” i „Vakapela”, duo Ašković i „Jela čelo”, sastav predvođen sjajnom čelistkinjom Valjevkom Jelenom Mihailović, dok će o „Bitlsima” govoriti dr Aleksandar S. Janković. Subota je rezervisana za koncert u velikoj sali Centra za kulturu i na njemu će nastupiti Ljuba Ninković („S vremena na vreme”), Dejan Cukić i „Bestbit”, jedan od najboljih svetskih „Bitls” tribjut bendova, koji će izvoditi muziku legendarne grupe iz perioda od 1966. do 1970. godine.
Slobodan Ćirić