SLOBODAN ĆIRIĆ   BITLSI KAO VALJEVCI

 


BITLSI KAO VALJEVCI
Treću godinu zaredom Valjevci i svi drugi zainteresovani gosti imali su priliku da tokom tri dana „Bitlvanije”, specifične manifestacije posvećene legendarnim „Bitlsima”, uživaju u muzici slavnog sastava, ali i u novom performansu koji su ponovo pripremili začetnici ove priče, valjevski preduzetnik i veliki fan „liverpulskih buba” Slavoljub Slavan Batoćanin i akademski slikar Zoran Mujbegović. Nastavljajući trend priča o imaginarnom boravku „Bitlsa” u valjevskom kraju organizatori su ovaj put smislili i realizovali izložbu „originalnih artefakata i dokaza” da su Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star od 1963. do 1967, možda i do 1969. godine, više puta posetili selo Sandalj kod Valjeva. Tako su se pred posetiocima u Istraživačkoj kući našli vrlo zanimljivi „eksponati”: kravata, sat i igla za kragnu na košulji Ringo Stara, penkala Pola Makartnija, crvena marama Džordža Harisona, jakna Džona Lenona, pribor za jelo koji su slavni muzičari koristili dok su gostovali u Sandalju, zaboravljene fotografije... 
Da zabava bude kompletna, u bogato opremljenom katalogu za izložbu svaki eksponat je ispraćen izmišljenom pričom koja je tako vešto spakovana da onima koji autore ozbiljno shvate može da se učini i autentičnom. Tako, na primer, zvuči storija o tome kako je valjevski obućar sa stare autobuske stanice popravio potpeticu na čizmi Pola Makartnija...

''Bitlsi” su itekako svaki dan bili prisutni u našim životima, budili smo se, živeli sa njima, ali oni materijalno nisu bili tu. Bio je potreban i neki materijalni dokaz te duhovne vrednosti koju su oni donosili. Mi smo na ovaj način napravili priču da na naš način „dokažemo” da su i materijalno bili tu'', objašnjava svoj i Batoćaninov art performans Zoran Mujbegović. Druga dimenzija čitave priče, prema njegovim rečima, jeste protest protiv manipulacija kojima smo svakodnevno izloženi sa svih strana, koje države i vlade stalno sprovode i ceo svet na njih gleda kao da su nešto potpuno normalno.
''Oni u svojim manipulacijama izmišljaju događaje, zbog njihovih manipulacija ljudi ginu, gradovi bivaju uništeni i na to se gotovo niko ne obazire. Ovo naše je samo jedna mala, sitna, zabavna manipulacija koja predstavlja svojevrsni protest'', navodi Mujbegović. 
Da bi „Bitlvania” ostala ono što u osnovi jeste, organizatori su se potrudili i uspeli da obezbede puno dobre i stvarne muzike. U četvrtak nakon otvaranja manifestacije u Istraživačkoj kući i kafeu „Avantura” nastupili su valjevski muzičari i bendovi izvodeći muziku „Bitlsa”. Sledeće muzičko veče, u petak, odvijalo se u kamernoj atmosferi galerije valjevskog Narodnog muzeja gde su se, takođe muzikom „liverpulskih buba”, predstavili hor „Adelina” i „Jela čelo”, kvartet predvođen sjajnom čelistkinjom Valjevkom Jelenom Mihailović. Subota je bila rezervisana za koncert u velikoj sali Centra za kulturu i na njemu su, pred nažalost malobrojnom publikom, sjajne nastupe imali Ljuba Ninković („S vremena na vreme”), Dejan Cukić i „Bestbit”, jedan od najboljih svetskih „Bitls” tribjut bendova. U završnici koncerta oni su zajedno na spektakularan način izveli čuveni hit „Hej, Džud”. 
Svi programi na ovogodišnjoj „Bitlvaniji” bili su besplatni. Uz darodavce i sponzore, manifestaciju u čiju organizaciju su bili uključeni Centar za kulturu i Kulturno prosvetna zajednica, pomogao je Grad Valjevo sredstvima predviđenim za projekte iz oblasti kulture. 

Slobodan Ćirić