ŽELJKO KOMNENOVIĆ   KNJIŽEVNI SPOMENIK ZA KRTOLJANE

 


KNJIŽEVNI SPOMENIK ZA KRTOLJANE
Nova promocija knjige „Liber de Bellila - Krtoljske priče”, u izdanju Matice Boke autora Zorana Mujbegovića održana je u manastiru Svetog Spasa u Krtolima Na promociji su govorili Željko Komnenović, predsjednik UO Matice Boke, Vasilije Stanjević, slikar, i autor, a događaju su prisustvovali predsjednica opštine dr Snežana Matijević, potpredsjednik Ilija Janović, generalni konzul Srbije Slobodan Bajić i konzul Zoran Dojčinović. Goste i zvanice pozdravio je Savo Klakor, predsjednik Crkvene opštine Krtoli. 
Ovu promociju organizujemo zbog velikog interesovanja čitalaca. Nakon lijepe promocije u naselju Luštica Bej osjetila se potreba za organizovanjem još jedne promocije ove zanimljive knjige. „Krtoljske priče - Liber de Belila” su spomenik koje je Zoran ostavio sebi i svom zavičaju, Krtolima, gdje je proveo veliki dio svog života. Možda sad još nismo svjesni značaja koji će ova knjiga ostaviti posebno za Krtole i Krtoljane. Ovo je zanimljivo štivo koje se može čitati kao roman, kao arhivska građa, kao kuvar, kao rječnik. Ovdje je mnogo fotografija Boke i Krtola kojih više nema. Ima i dosta priča o duhovnosti i tradiciji Krtola, o običajima, ribolovu, ljudima. Teško je ovo svrstati u neku posebnu književnu formu. Najbliži je romanesknoj dokumentaristici. Knjiga je pisana i na ćirilici i na latinici – rekao je Željko Komnenović.
Mnogi su pored Zorana Mujbegovića zaslužni što je izašla ova knjiga. Posebno ističe Vaska Kostića koji je mnogo pisao i pričao o Krtolima, i zainteresovao Mujbegovića da i on nešto napiše. 
Ovo je knjiga nastala kroz vrijeme našeg druženja. Kroz mnoge godine poznanstva i druženja znao sam u šta se sve Zoran upušta u raznovrsnom i bogatom umjetničkom stvaranju. Mi se družimo već 60 godina. Onovremenski sklad, idiličnost krajolika, spokojstvo utkano u dušu ljudi, pokazalo se kao izvor i pokretačka snaga u Zoranovom stvaranju. Pokretalo je u njemu veliku intelektualnu i umjetničku snagu, prvo kao slikara a kasnije i kao pisca. Pokazalo se da to vrijeme nije bilo izgubljeno. Ti prvi dani djetinjstva i boravka u Krtolima probudili su opredjeljenja Zoranovog životnog puta – istakao je slikar Vaso Stanjević.
U ta davna vremena Krtoli su bili kao jedan komad, a čini mi se da to danas nisu. Moja generacija je stalno bila zajedno, prolazili kroz Krtole više puta dnevno. Znali smo sve te puteve koji su skraćivali razdaljinu. Danas su te prečice zatrpane i ne postoje više. Asfaltni putevi, čini mi se, udaljuju ljude. Jer kad čovjek negdje može brzo da stigne on i ne ode. Ja sam proveo mnogo vremena sa mnogim ljudima, posebno starijima. Mnogih više nema. Sve se to utkalo u moju dušu, sjećanje i desila se ova knjiga. Hvala svima koji su mi pomogli, posebno Matici Boke koja je štampala knjigu – rekao je autor knjige Zoran Mujbegović.
Odlomke iz knjige čitala je Sara Kostić, a u muzičkom dijelu programa nastupila je Ivana Starčević na gitari. Po završetku promocije za goste je priređena svečana večera sa specijalitetima krtoljskog kraja.
Željko Komnenović